Jeugdboek Van Dolf Verroen en Hanneke de Jong: ‘Time-Out’ (2010)

 

Dit boek bevat een mailwisseling tussen Roos-Anne en Jochen met dezelfde ach­ternaam. Zij is 15, heeft hem, kunstenaar, op tv gezien en denkt en hoopt dat hij haar opa is. Haar moeder wil niets ver­tellen over haar achtergrond. Over haar vader weet ze ook niets. Hij geeft op zijn manier antwoord, waardoor hij in beeld komt en ook betrokken raakt bij haar, maar hij laat niets los over verhoudingen. Hij antwoordt ontwijkend en ontkennend, wat van alles kan beteke­nen. Maar als Roos-Annes moeder een mail van Roos-Anne aan ‘opa’ leest wordt ze woest, gaat door het lint, gooit de laptop kapot en verdwijnt zonder te laten weten waar ze is.

Halverwege dit verrassend leuke boek heb ik nog geen idee wie/wat Jochen is. Lief is hij wel. Spannend!

Wil je het boek gaan lezen en nog niet te veel weten hoe het verder gaat, stop dan hier.

 

Na afloop kan ik zeggen: het bleef heerlijk. Ik ben onder de indruk: Roos-Anne en Jochen, inderdaad haar opa, zijn helemaal tot leven gekomen. In de eenvoud kan de diepgang van de schrijvers klin­ken?

Het werd een dramatisch verhaal, maar de schrijvers hebben ervoor gezorgd dat alle stukjes op hun plek vielen. De moeder (dochter van Jochen) kwam er niet best vanaf: ze bleek een egocentri­sch mens dat het al te bont maakte toen ze Roos-Anne zei dat ze spijt had dat ze niet voor een abortus had gekozen. Grover kan niet (hoewel?).

Voor Roos-Anne is de maat meer dan vol, ze gaat doen wat toch al de bedoeling was, omdat moeder Julia naar Frankrijk wil: bij opa wonen. Opa is onzeker of het wel goed zal gaan, zij sa­men. Roos-Anne gelooft er wel in. Veel erger dan ze het had kan het niet worden.

Al met al een ontroerende relatie tussen die twee. Hoe mensen elkaar in moeilijke tijden een helpende hand kunnen reiken waar ze zelf warm van worden.

 

Terug naar Korte versies
           naar Startpagina