Portretten
Verhalen
Fotoverhalen
Tintels

    Lezen

 
 

Intro    

De achtergrond voor deze boekbesprekingen zijn recensies die ik las. Ik geef toe: ik lees graag over boeken, maar struikel in de besprekingen regelmatig over aannames die als waarheid worden gepresenteerd. Dat een verhaal zo herkenbaar is dat het pijn doet, bijvoorbeeld. ‘Herkenbaar’ is een subjec­tieve kwalificatie. Wat herkenbaar is voor de een, is vreemd voor een ander en voor de hand liggend en daarmee al gauw oninteressant voor een derde. Ik ben in dit geval zo’n derde. Of dat een boek magistraal is en andere boeken naar de kroon steekt. Ik denk dan: vertel maar wat je hebt beleefd. Geef als je wilt je mening. Maar doe niet net of er een maatstaf voor meesterwer­ken bestaat. Het is verspilde moeite.

Ik heb me meer dan eens gestoord aan de manier waarop wordt gesproken over Literatuur alsof er een algemeen idee bestaat over wat het is en wanneer het Goed is. Wat de basis is wordt er gewoonlijk niet bij gezegd. Alsof dat vanzelf spreekt. Alsof alleen een sufferd het niet zou inzien.

Ik geloof het niet. Ik hecht wel waarde aan kwaliteit, maar die bestaat niet op zichzelf.

Lezen is een persoonlijke ervaring. Heb ik dan geen maatstaf? Vast wel. Maar niet een een­voudig aanwijsbare en ook niet een altijd en overal geldige. In de loop van de tijd verschuiven belangstelling en waardering. Evengoed zal er literatuur zijn die mijn enthousiasme steeds weer wekt. Ik kom erop terug.

In periodes met veel tijd om te lezen blijkt dat de invloed van een boek zo sterk is dat de sfeer ervan terug komt in mijn dromen. Dan weet ik weer: wat je leest zorgt – bewust of onbewust – voor verandering. Reden te meer om goed te kiezen!

Bij de vraag ‘Wat lees je graag’ is het dus ook de vraag ‘Waardoor laat je je graag beïnvloeden?’

Jacqueline

Zie hier de korte versies