Leren schrijven
Individueel
Groepen
Workshops

 

 

Groepen

Achtergrond

In 1994 ontstond De SchrijfWerkPlaats in de voorbereiding van een zomercursus creatief schrijven. De eerste groepen begeleidde ik in Amsterdam, vanaf 1997 startte twee keer per jaar een schrijfgroep met de titel ‘Wereld in woorden’ in Utrecht.

Wereld in woorden
Een cursus voor mensen die graag schrijven.
Stel je voor... blanco papier, een pen, en alle tijd om te verbeelden, te fantaseren en te herinneren. Wat in je opkomt vertrouw je toe aan het papier. Wat je altijd al wilde zeggen komt in beelden terecht. Een mooie gelegenheid om je verhaal te vertellen.
In De SchrijfWerkPlaats vormt de groep de stimulerende omgeving, de schrijfopdrachten bieden aanknopingspunten om op je eigen verhaal te komen.
Of je veel of weinig geschreven hebt, of je denkt dat je het goed kunt of niet, maakt niet uit. Belangrijker is dat je plezier in het schrijven hebt en hier tijd voor vrij wilt maken. We beginnen met kleine opdrachten en je krijgt huiswerk mee. Zo werken we stap voor stap aan een wereld in woorden.
Als je zover bent laat je je eigen tekst lezen, en kun je gebruik maken van de reacties van de anderen. Door te lezen en te schrijven ontwikkel je je eigen stijl en voorkeur en leer je hoe je jouw tekst zo kunt bewerken dat die steeds beter overeenkomt met wat jij zeggen wilt.
Tenslotte kan niemand schrijven zoals jij!

Na tien jaar schrijfgroepen in Utrecht werd het tijd voor nieuwe vormen. De schrijfgroep-ervaring vormt de basis voor nieuwe groepen, voor vervolggroepen en themagroepen.

Bestaande schrijfgroepen maar ook andere groepen, collega's of studiegenoten bijvoorbeeld, kunnen hiervan gebruik maken. Neemt voor overleg contact op.

Of volg je liever een individuele weg?

 

ANDERE GROEPEN:

Cursus ‘Je eigen Sprookje schrijven’ - in het kader van Zwolle Grimmjaar 2012.

Cursus Verhalenkwartet: met hulp van vier verschillende bronnen van inspiratie schrijf je jouw verhalen.

Cursus Creatief Lezen

Voor schrijvers en andere actieve lezers.

Schrijfgroep Intensief
Voor wie graag schrijft en een seizoen lang intensief aan eigen tekst wil werken.
Deelnemers bepalen vooraf, in overleg, waar ze in hun schrijven het accent op wilt leggen. Ze kiezen bijvoorbeeld voor een bepaald verhaal of een thema, een stijl of verhaalopbouw. Wat ze willen. We werken in een kleine groep. Ieders ervaring in een basisschrijfgroep vormt de gezamenlijke basis voor verdieping. Het huiswerk wordt per persoon bepaald. In de loop van de cursus is er gelegenheid om meerdere versies van een tekst in te brengen en krijgt ieder tips voor bewerking.

Sprookjes schrijven

In deze schrijfcursus gaat het om oude verhalen. Sprookjes vooral. Wat vertellen ze? Wat spreekt jou aan? En als jij het zeggen mag, wat wil jij ermee vertellen?
Via opdrachten begeleid ik stap voor stap bij het lezen, de verdieping, en het schrijven van een eigen versie van een verhaal.
Wie zover is laat de eigen tekst lezen en maakt gebruik van vragen en suggesties uit de groep om verder te werken. In deze cursus maak je je verhalen eigen.


Cursus 'Het geheim van Utrecht'
Iedere deelnemer onderzoekt via schrijfopdrachten een eigen geheim in een typisch Utrechtse omgeving en onder Utrechtse omstandigheden. In het verhaal dat je schrijft ga je het geheim - min of meer - onthullen. We werken in een kleine groep.

Creatief schrijven met Leonardo-kinderen.
Op Leonardo-scholen zitten kinderen die sneller dan de gemiddelde leerling klaar zijn met de verplichte leerstof. In de tijd die daardoor vrijkomt kunnen ze zich verder ontwikkelen.
In april 2010 is De SchrijfWerkPlaats op de Anne Frankschool in Leiden gestart met een project Creatief Schrijven met Leonardo-kinderen. De deelnemers ontdekken dat er vele vormen zijn om een verhaal te vertellen en laten hun fantasie de vrije loop.

Schrijftraining wordt op maat aanboden. Het accent kan liggen op taalkennis, inhoudelijke thema's, bewustwording of een creatieve combinatie hiervan.

Voorbeelden voor schrijven rond een thema zijn: hoogbegaafd en eetstoornis.


Cursus ‘Wat zeg je?’
Voor mensen die zich zekerder willen voelen om te schrijven wat ze te zeggen hebben.
In de lessen krijg je korte schrijfopdrachten, we oefenen met voorbeelden uit het dagelijks leven, die je ook zelf in kunt brengen. Op iedere tekst krijg je commentaar.
Je reageert ook op de -korte- teksten van anderen, zodat we leren van elkaar.
We zullen dus schrijven èn lezen. Al doende leer je.
Wel zo prettig als je kunt opschrijven wat je bedoelt!

 

Schrijven in bedrijven
Via schrijven de blik op werk en samenwerking verfrissen. Door middel van schrijfopdrachten je antwoord vinden op de vraag die leeft. Collega’s laten zich door elkaars creativiteit inspireren.
Doel en werkvorm van cursus of workshop in overleg.
Neem contact op voor een aanbod op maat.

Terug naar boven