Portretten
Verhalen
Fotoverhalen
Tintels
 
 

   ‘Appelbomen en een heks – Grimmverhalen in een nieuwe jurk

door Jacqueline Lucas
Met illustraties van Riët Stegehuis

Sprookjes zijn overleveringen; verhalen die van generatie op generatie zijn doorgegeven. De gebroeders Grimm hebben ze - 200 jaar geleden - opgetekend zoals ze in hun tijd werden verteld en geïnterpreteerd. Deze sprookjes worden nog steeds gelezen, terwijl ook de traditie van verder vertellen wordt voortgezet.

In ‘Appelbomen en een heks’ sluit Jacqueline Lucas aan bij de traditie van verhalen vertellen. Ze heeft dertien min of meer bekende verhalen teruggelezen en ontrafeld. Ze gaf ieder verhaal een nieuwe invulling via de vragen die het opriep. Een vraag was bijvoorbeeld hoe het voor de moeder van “Het meisje zonder handen” moest zijn, mee te maken dat de duivel haar dochter de handen afhakte. In de nieuwe versie werd deze moeder hoofd-persoon; zo kan de lezer met haar meekijken en haar meteen beter leren kennen.
Een andere vraag was wat er gebeurt als in “Hans en Grietje” het meisje beter in de gaten houdt wat de heks van plan is. Dat Grietje niet van snoep houdt komt hier goed van pas! In de nieuwe versie kijk je zowel met Grietje mee als met de heks. Door hun onderlinge relatie loopt het uitgebreide verhaal, dat hier ‘Heks en Grietje’ heet, heel anders af.

In het loshalen van verhaaldraden kwam van het één het ander. Karakters en de onderlinge relaties werden ingevuld. Tekst en verbeeldingskracht wezen de weg. Het sprookjesachtige bleef aanwezig – en kreeg in ieder verhaal een nieuwe jurk!

NB. Sprookjes worden tegenwoordig vaak voor kinderen geschreven. Deze zijn, alle dertien, voor volwassenen.

Deze verhalen zijn stuk voor stuk juweeltjes, spannend met een vleug van herkenning en een eigenzinnige twist.“
Marilou Keller, Project en Advies     

188 pagina's, € 22,- .

ISBN 978-90-489-0092-3

BESTELLEN kan hier.

De boekpresentatie was op 30/11/12 in Zwolle Grimmstad.

Het boek is ook verkrijgbaar in combinatie met een sprookjesschrijfworkshop op maat.

Eerdere publicaties         

Terug naar de startpagina