Portretten
Verhalen
Fotoverhalen
Tintels      
 
 

Achterflaptekst 'Een ander mens'

‘Ik vroeg me af of het wel echt zo was, twijfelde aan mezelf. Ook omdat hij natuurlijk niet altijd dronken was. Wie zou mij geloven als ik verkondigde dat hij een alcoholist was?’

Alcohol speelt een paradoxale rol in onze samenleving. Een sociale en een asociale rol, in gezelschap, en bij eenzaamheid. Mensen gebruiken alcohol om zich beter te voelen, en mensen ondermijnen hun vrijheid en hun gezondheid door alcoholmisbruik. Het aantal probleemdrinkers in Nederland wordt geschat op 1,1 miljoen.

Wat doe je wanneer je van dichtbij de signalen van een alcoholverslaving opmerkt, en hoe reageer je als je partner de verslaving verbergt en ontkent?

Wat gebeurt er met je als je – bewust of uit gewoonte – besluit er niets over te zeggen?

Jacqueline Lucas sprak met acht mensen die in hun relatie met gevolgen van alcoholverslaving te maken hebben (gehad). Het zijn persoonlijke en indringende verhalen over relaties, over liefde en grenzen, agressie, eigenwaarde en twijfel. Patronen van verslaving worden zichtbaar.

Partners van alcoholverslaafden hebben vaak hun persoonlijke redenen om te zwijgen. Het bijzondere van deze acht mensen is dat ze openlijk vertellen over wat ze hebben meegemaakt. De verhalen bieden, hoe persoonlijk of hoe schokkend ze soms ook zijn, herkenning. Wat zichtbaar is geeft kans op verandering. Wie zich laat raken kan zich uitgenodigd voelen de verborgen delen van het eigen verhaal op te diepen.

Terug naar boven  

Inleiding 'Een ander mens'

Portret 'Een ander mens'

Terug naar publicaties